Παρετίνα και οι ιδιότητες της

Η παρετίνα είναι ένα λεπτόκοκκο κονίαμα (στόκος) που όταν ανακατευτεί με νερό δημιουργεί έναν παχύρευστο πολτό κατάλληλο για το σπατουλαρίσμαΗ εργασία που γίνεται από τον ελαιοχρωματιστή ώστε η τοιχοποιία να αποκτήσει λεία επιφάνεια εφαρμόζοντας τον στόκο πάνω στον τοίχο του τοίχου (σοβάς, τσιμέντο, γυψοσανίδα). Με το σπατουλάρισμα της παρεντίνας κλείνουμε τους πόρους του τοίχου κάνοντας τον λείο. Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο ελαιοχρωματιστής για να εφαρμόσει τον στόκο πάνω στην τοιχοποιία ονομάζονται σπάτουλες Φωτογραφία Σπάτουλες.

Παρετίνα

Παρετίνα

Ποιες κατηγορίες σπατουλαριστών με παρετίνα υπάρχουν;

Ποιες είναι οι κατηγορίες της παρετίνας;

Υπάρχουν οι εξής κατηγορίες της παρετίνας

Γενικά η τιμή της παρετίνας εξαρτάται από το είδος και την ποσότητα της ακρυλικής ρητίνης που περιέχει. Όσο μεγαλύτερη ποσότητα ακρυλικής ρητίνης έχει τόσο πιο ανθεκτική είναι αλλά και ακριβότερη. Θα πρέπει να θυμάστε το εξής όμως. Η παρετίνα που έχει μεγάλη ποσότητα ακρυλικής ρητίνης αποκτά σκληρότητα όταν στεγνώσει στην επιφάνεια του τοίχου. Την επόμενη μέρα που θα πρέπει να τριφτεί δεν θα τρίβεται εύκολα λόγο της σκληρότητας της. Το αποτέλεσμα θα είναι μην έχουμε την επιθυμητή λεία επιφάνεια που θα θέλαμε.

Γι’ αυτό συνιστώ σε εσωτερικούς χώρους που το φινίρισμα είναι σημαντικό να προτιμάτε την απλή ακρυλική παρετίνα.

Ποιες παρετίνες υπάρχουν στην αγορά;

Γνωστές παρετίνες είναι οι ακόλουθες:

Ακρυλικές παρετίνες

Ενισχυμένες ακρυλικές παρετίνες

Ρητινούχοι τσιμεντόστοκοι

Μπορώ να αυξήσω την αντοχή της παρετίνας;

Ναι. Προσθέτοντας στην παρετίνα Ενισχυτικό κονιαμάτων. Το Ενισχυτικό κονιαμάτων είναι υγρό γαλάκτωμα το οποίο ενισχύει τις ιδιότητες των κονιαμάτων συμπεριλαμβανομένου και της παρετίνας.

Κάποιες γνωστές μάρκες στο εμπόριο είναι οι εξής:

Ποια είναι τα συστατικά της παρετίνας;

Τα συστατικά της παρετίνας είναι τα εξής:

Θέλω οι τοίχοι να έχουν καλύτερο φινίρισμα από ότι προσφέρει η παρετίνα. Γίνεται;

Γίνεται. Αφού ο τοίχος σπατουλαριστείΗ εργασία που γίνεται από τον ελαιοχρωματιστή ώστε η τοιχοποιία να αποκτήσει λεία επιφάνεια εφαρμόζοντας τον στόκο πάνω στον τοίχο με παρετίνα θα πρέπει να ξανασπατουλαριστεί ολόκληρος με ένα πιο λεπτόκοκκο στόκο από την παρεντίνα. Εάν οι επιφάνειες των τοίχων είναι ήδη βαμμένες τότε σπατουλάρωνταιΗ εργασία που γίνεται από τον ελαιοχρωματιστή ώστε η τοιχοποιία να αποκτήσει λεία επιφάνεια εφαρμόζοντας τον στόκο πάνω στον τοίχο απευθείας με το λεπτόκοκκο στόκο

Σπατουλάρισμα τοίχου

Σπατουλάρισμα τοίχου

Δυο είναι οι στόκοι που χρησιμοποιούνται:

Πρέπει να σημειώσουμε ότι για το βάψιμο των τοίχων με σατινέ πλαστικό το σπατουλάρισμα του τοίχου με σερτικό ή ετοιμο στόκο πιθανότατα να πρέπει να γίνει. Ο Λόγος είναι επειδή το σατινέ πλαστικό δημιουργεί ημι-γυαλιστερή επιφάνεια. Μια τέτοια επιφάνεια δείχνει και διογκώνει μικρές ατέλειες του τοίχου κάνοντας την τοιχοποιία άσχημη. Επόμενως πριν περαστεί σατινέ πλαστικό, θα πρέπει να έχουν διορθωθεί όλες αυτές οι ατέλειες στον τοίχο. Γι’ αυτό και τον σπατουλάρουμεΗ εργασία που γίνεται από τον ελαιοχρωματιστή ώστε η τοιχοποιία να αποκτήσει λεία επιφάνεια εφαρμόζοντας τον στόκο πάνω στον τοίχο oλόκληρο με σέρτικο ή έτοιμο στόκο. Φυσικά αν οι επιφάνειες των τοίχων είναι σε πολύ καλή κατάσταση τότε δεν θα χρειαστεί να γίνει το σπατουλάρισμα.

Τι είναι ο λαδόστοκός;

Οι παλίοι μπογιατζήδες πριν το '90 σπατουλάρανε με λαδόστοκο αντί της παρετίνας αφού τότε η παρετίνα δεν υπήρχε. Ο λαδόστοκος φτιαχνόταν από τον μπογιατζη και υπήρχε σε δυο εκδόσεις:

Στα πρώτα χρόνια της εφαρμογής του όλα πήγαιναν καλά. Καθώς τα χρόνια περνούσαν παρουσιαζόντουσαν μικρά σκασίματα του χρώματος στην επιφάνεια του τοίχου. Ο λόγος του προβλήματος είναι ο εξής. Ο λαδόστοκος όπως είπαμε προηγουμένως περιέχει λινέλαιο. Το λινέλαιο για να στεγνώσει χρειάζεται την σωστή δοσολογία και το σωστό είδος στεγνωτικού. Αν το στεγνωτικό δεν είναι συμβατό ή δεν προστεθεί η κατάλληλη ποσότητα τότε, το λινέλαιο μετατρέπετε σε βραδυστέγνωτο υλικό. Για να στεγνώσει χρειάζονται χρόνια. Μετά από 10 με 15 χρόνια από το σπατουλάρισμα του λαδόστοκου, μέρος του λαδιού εξατμίζεται εμποτίζοντας το φιλμ χρώματος. Το φίλμ κάνει ραγάδες και παίρνει το σχήμα της φλούδας του πορτοκαλιού Φωτογραφία Σκάσιμο λαδόστοκου. Με την πάροδο των χρόνων εμφανίστηκε η παρετίνα που έλυσε οριστικά το παραπάνω πρόβλημα.

Υπάρχουν παραλλαγές του λαδόστοκου;

Οι παλιοί μπογιατζήδες πριν του 90 ήταν εφευρετικοί και πολυμήχανοι. Στην προσπάθεια τους να αποφύγουν το σπαπουλάρισμα του λαδόστοκου, περνούσαν την τοιχοποιία με υδρόχρωμα ή ασβέστη χρησιμοποιώντας το ρολό ή την ταβανόβουρτσα αντίστοιχα. Στην συνέχεια λειάνανε την τοιχοποιία και την περνούσαν με λινέλαιο και στεγνωτικό με το ρολό. Με αυτόν τον τρόπο η τοιχοποιία έδειχνε να είναι σπατουλαρισμένη και το όφελος αυτωνών ήταν ότι γλιτώνανε το σπατουλάρισμα αφού δουλεύαν μόνο με το ρολό.

Από την στιγμή βέβαια που χρησιμοποιούσαν λάδι και στεγνωτικό, η παραπάνω εργασία αποτελούσε μια παραλλαγή του λαδόστοκου όπου και κληρονομούσε τα γνωστά προβλήματα του. Στην περίπτωση βέβαια που είχε χρησιμοποιηθεί ασβέστης, υπήρχε ένα επιπλέων πρόβλημα λόγο του υψηλού PH του ασβέστη. Αυτό που συνέβαινε ήταν οτι ο ασβέστης 'έκαιγε' το φιλμ του χρώματος μακροπρόθεσμα, προκαλώντας επιπλέων προβλήματα.

Το σπίτι μου είναι σπατουλαρισμένο με λαδόστοκο. Τι μπορώ να κάνω;

Αν δεν έχουν παρουσιαστεί μικρά σκασίματα του χρώματος στον τοίχο τότε δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα προς το παρόν. Αν έχουν παρουσιαστεί μικρά σκασίματα του χρώματος στον τοίχο τότε ο λαδόστοκος πρέπει να αφαιρεθεί.

Η αφαίρεση του λαδόστοκου γίνετε ως εξής: