Πλαστικό Χρώμα και οι ιδιότητες του
Το πλαστικό χρώμα είναι ένα ρευστό αδιάφανο υδροδιάλυτο υλικό όπου όταν περάσουμε τους τοίχους με αυτό δημιουργεί ένα χρωματισμένο φίλμ.
Αναδευτήρας χρωμάτων της Sower
Ποίες κατηγορίες πλαστικών χρωμάτων υπάρχουν;
Ανάλογα με τo είδος της πρώτης ύλης που περιέχει το πλαστικό υπάρχουν οι εξής κατηγορίες.
- Απλά πλαστικά. Η πρώτη υλη που περιέχει είναι το P.V.A. (συμπολυμερή οξεικού πολυβινυλίου). Χρησιμοποιείται σε εσωτερικούς χώρους. Παρουσιάζουν πολύ καλό στρώσιμο και άπλωμα (Leveling και Flow).
- Ακρυλικά πλαστικά. Η πρώτη υλη που περιέχει είναι η 100% ακρυλική ή το ακρυλοστυρένιο (Styrene acrylate). Χρησιμοποιείται σε εξωτερικούς χώρους. Παρουσιάζουν πολύ μεγάλη αντοχή στα καιρικά φαινόμενα.
Ποια Ελληνικά πλαστικά χρώματα (Ματ) υπάρχουν στην αγορά;
Γνωστά πλαστικά χρώματα είναι τα ακόλουθα:
Ακρυλικά πλαστικά
- Artakryl της Χρωτεξ (Αμιγώς Ελληνική - Προσφέρει μεγάλη ανθεκτικότητα)
- Vivecryl της Vivechrom (80% ανήκει στην ολλανδική AkzoNobel)
- Acrylan της Vitex (Αμιγώς Ελληνική)
Απλά πλαστικά
- Artex της Χρωτεξ
- Neopal της Vivechrom.
- Vitex Classic της Vitex. (Έχει μεγαλύτερη καλυπτικότητα από τα παραπάνω δυο)
Θέλω εισαγόμενα πλαστικά χρώματα. Τι υπάρχει;
Γνωστά εισαγόμενα πλαστικά χρώματα είναι τα ακόλουθα:
- Caparol (Γερμανίας)
- Brillux (Γερμανίας)
- Dulux Trade (Αγγλίας)
- Benjamin Moore (Αμερικής - Παράγονται στην Ελλάδα)
- Sika (Γερμανίας)
Θέλω κάτι καλύτερο από ακρυλικό πλαστικό χρώμα. Τι υπάρχει;
Υπάρχουν τα χρώματα διαλύτου που είναι πιο ανθεκτικά από τα χρώματα ακρυλικής βάσης. Ένα από αυτά είναι της Sika το Sikagard 680S
Τι είναι το Σατινέ πλαστικό;
Το Σατινέ πλαστικό είναι απλό πλαστικό το οποίο δημιουργεί ημι-γυαλιστερή επιφάνεια στον τοίχο (μια κατάσταση μεταξύ ματ και γιαλυστερού). Τα σπίτια που είναι περασμένα με σατινέ πλαστικό δείχνουν ότι οι χώροι τους λάμπουν (οι επιφάνειες ημι γυαλίζουν). Αν συγκρίνουμε το σατινέ πλαστικό με το ματ πλαστικόΤο συνήθες Απλό πλαστικό για εσωτερικούς χώρους που δημιουργεί μη-γιαλιστερή επιφάνεια στον τοίχο (ματ επιφάνεια) (απλό πλαστικό) βλέπουμε ότι το σατινε υπερτερεί σε όλους τους τομείςς.
- Έχει μεγαλύτερη αντοχή και επομένως αντέχει σε περισσότερα πλυσίματα.
- Παρουσιάσει πιο λεία επιφάνεια σε σχέση με το ματ πλαστικό.
- Πλένεται ευκολότερα γιατί έχει ημι γυαλιστερή επιφάνεια.
- Eκπληρεί το κριτήριο PVC<<<CPVC ενώ στο ματ πλαστικό ισχύει PVC=<CPVC. Ίσως να μπερδευτήκατε. Τις έννοιες PVC και CPVC θα τις αναλύσουμε παρακάτω.
Υστερεί σε έναν τομέα.
- Έχει μειωμένη καλυπτικότητα. Αυτό οφείλετε στο ότι κατά την προσπάθεια να αποδοθεί το ελάχιστο PVC στο χρώμα, αναγκαστικά μειώνετε ο ογκος πιγμέντων (Vπιγμ.) και ο όγκος Extenders (Vext). Μείωση του όγκου πιγμέντων (Vπιγμ.) σημαίνει μειωμένη καλυπτηκότητα (οι παραπάνω όροι εξηγούνται παρακάτω). Ο γενικός κανόνας είναι ότι το σατινέ πλαστικό για να καλύψει χρειάζεται 3 στρώσεις χρώμα στον τοίχο (ενό το ματ πλαστικό χρειάζεται 2 στρώσεις χρώμα στον τοίχο).
Πρέπει να σημειώσουμε ότι για το βάψιμο των τοίχων με σατινέ πλαστικό οι τοίχοι θα πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση. Ο λόγος είναι επειδή το σατινέ πλαστικό δημιουργεί ημι-γυαλιστερή επιφάνεια. Μια τέτοια επιφάνεια δείχνει και διογκώνει μικρές ατέλειες του τοίχου κάνοντας την τοιχοποιία άσχημη. Επόμενως πριν περαστεί σατινέ πλαστικό, θα πρέπει να έχουν διορθωθεί όλες αυτές οι ατέλειες στον τοίχο. Γι’ αυτό και τον σπατουλάρουμε με σέρτικο ή έτοιμο στόκο.
Ποια Σατινέ πλαστικά χρώματα υπάρχουν στην αγορά;
Γνωστά Σατινέ πλαστικά χρώματα μπορείτε να αναζητήσετε από τις παραπάνω χρώματοβιομηχανίες
Ένα καλό πλαστικό χρώμα τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει;
- Καλυπτικότητα. Θα πρέπει να καλύπτει εύκολα τον τοίχο στην απόχρωση που έχουμε ζητήσει.
- Αντοχή. Θα πρέπει να αντέχει στα καιρικά φαινόμενα αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για έξω, ενώ θα πρέπει να αντέχει στο πλύσιμο αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί εντός του σπιτιού.
- Καλό Στρώσιμο (Leveling). Θα πρέπει κατά το πέρασμα με το ρολό το χρώμα να στρώνει στην επιφάνεια του τοίχου. Δηλ. κατά το στέγνωμα του χρώματος πάνω στην επιφάνεια του τοίχου, να εξαφανίζονται τα σαγρεδάκια που δημιουργούνται με το πέρασμα του ρολού δίνοντας μια λεία επιφάνεια (καλό Leveling).
- Καλό Flow. Θα πρέπει να έχει καλό δούλεμα με το ρολό. Δηλ. εύκολο άπλωμα (το ρολό να αδειάζει εύκολα το χρώμα στην επιφάνεια του τοίχου)
- Καλό wet edge. Κατά το πέρασμα του ρολού στον τοίχο, τα άκρα του ρολού αφήνουν δύο γραμμές καθώς αδειάζει το χρώμα από τον κύλινδρο στον τοίχο. Αυτές οι γραμμές ονομάζονται ματίσεις και κατά το στέγνωμα του χρώματος θα πρέπει να εξαφανιστούν.
- Αντοχή στο Τρέξιμο. Η επιφάνεια που περάστηκε με χρώμα μέχρι να στεγνώσει δεν θα πρέπει να κάνει τρεξίματα (αντοχή στο Sagging)
Ποια είναι τα κυριότερα συστατικά του πλαστικού χρώματος;
Το πλαστικό χρώμα αποτελείται περίπου από 13 συστατικά. Τα κυριότερα είναι τα παρακάτω:
- 1η ύλη. Αποτελεί το συνδετικό υλικό (γνωστό και ως binder) των συστατικών του χρώματος. Είναι το πιο σημαντικό υλικό στο πλαστικό χρώμα και χάρις σε αυτό οφείλεται ο σχηματισμός φιλμ χρώματος στον τοίχο. Παρομοιάστε το σαν ένα κουτί κόλλα και τα υπόλοιπα υλικά του χρώματος σαν ρινίσματα ξύλου. Αν πάρουμε μόνο τα ρινίσματα ξύλου και προσπαθήσουμε να καλύψουμε έναν τοίχο, το πιθανότερο είναι να μην καταφέρουμε και πολλά πράγματα. Αν πάρουμε ώμος τα ρινίσματα ξύλου και τα ανακατέψουμε μέσα στην κόλα και προσπαθήσουμε με το μίγμα να καλύψουμε έναν τοίχο τότε θα έχουμε καταφέρει περισσότερα πράγματα από πριν. Τα ρινίσματα θα είναι πάνω στον τοίχο και θα βρίσκονται εκεί για πολύ καιρό. Τώρα καταλαβαίνετε γιατί η 1η ύλη ονομάζετε και ως binder (συνδετικό υλικό). Σε ένα καλό πλαστικό χρώμα ο binder αποτελεί περίπου 25% - 30% της σύστασης του.
- Πιγμέντα. Είναι σε μορφή λεπτόκοκκης σκόνης και είναι αυτό το υλικό που δίνει την καλυπτικότητα και τον χρωματισμό του πλαστικού χρώματος. Για τα έτοιμα λευκά χρώματα ως πιγμέντο χρησιμοποιείται το τιτάνιο. Όσο περισσότερο τιτάνιο έχει το πλαστικό χρώμα τόσο μεγαλύτερη καλυπτικότητα και λευκότητα έχει το χρώμα. Σε ένα καλό πλαστικό χρώμα το τιτάνιο αποτελεί περίπου 18% - 25% της σύστασης του.
- Extenders. Είναι σε μορφή λεπτόκοκκης σκόνης και είναι αυτό το υλικό που δίνει το γέμισμα και την αύξηση όγκου του πλαστικού χρώματος. Προσοχή, δεν δίνει καλυπτικότητα όπως το τιτάνιο αλλά μόνο γεμιστικότητα (ονομάζονται αλλιώς και γεμιστικά - fillers). Το συνηθέστερο Extender είναι το ανθρακικό ασβέστιο. Σε ένα καλό πλαστικό χρώμα τα ανθρακικά ασβέστια αποτελούν περίπου 10% της σύστασης του. Σε οικονομικά πλαστικά το ποσοστό των extenders είναι μεγαλύτερο επειδή οι σκόνες αυτές είναι φτηνότερες από τα υπόλοιπα συστατικά του χρώματος. Πολλές φορές ο μπογιατζής για να χαρακτηρίσει την κακή ποιότητα ενός πλαστικού λέει την φράση το πλαστικό ‘είναι γεμισμένο με σκόνες’. Λέγοντας ‘σκόνες’ αναφέρετε στα Extenders.
- Νερό. Αποτελεί περίπου το 17% της σύστασης του πλαστικού χρώματος.
Ποια τεχνικά χαρακτηριστικά προσδιορίζουν την ποιότητα του πλαστικού χρώματος;
Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του πλαστικού χρώματος είναι το P.V.C. (Pigment Volume Concentration) και C.P.V.C. (Critical Pigment Volume Concentration). Το P.V.C. είναι ο λόγος του όγκου των πιγμέντων και των extenders ως προς τον συνολικό όγκο του ξηρού φίλμ του χρώματος. Πιο συγκεκριμένα το P.V.C δίνεται από τον τύπο
PVC = (Vπιγμ.+Vext.)/ (Vπιγμ.+Vext.+Vbinder)
Με απλά λόγια μας δείχνει το ποσοστό του όγκου που καταλαμβάνουν τα πιγμέντα και τα extenders στο ξηρό φίλμ χρώματος (το φιλμ που σχηματίζεται στον τοίχο αφού στεγνώσει). Από τον παραπάνω τύπο καταλαβαίνουμε ότι το PVC είναι χαμηλό αν στο χρώμα υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα 1 ύλης σε σχέση με τα πιγμέντα και τα extenders (η 1 ύλη είναι αντιστρόφως ανάλογη). Αντίστοιχα το PVC είναι υψηλό αν στο χρώμα υπάρχει μικρότερη ποσότητα 1 ύλης σε σχέση με τα πιγμέντα και τα extenders (η 1 ύλη είναι αντιστρόφως ανάλογη).
Τι άλλο δείχνει όμως το P.V.C.;
Το P.V.C. είναι ένας δείκτης της ανθεκτικότητας του χρώματος. Ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω διάγραμμα.
Διάγραμμα PVC
Παρατηρήστε πως στα χαμηλά ποσοστά PVC η γυαλάδα και η αντοχή είναι σε υψηλά επίπεδα ενώ στα υψηλά ποσοστά PVC η γυαλάδα και η αντοχή είναι σε χαμηλά επίπεδα. Παρατηρήστε ακόμα ότι υπάρχει ένα σημείο στο διάγραμμα (PVC = 60%) που παρατηρείται απότομη αλλαγή των ιδιοτήτων του χρώματος. Αυτό το σημείο ονομάζεται CPVC (Critical Pigment Volume Concentration) και είναι το σημείο που το χρώμα έχει την ελάχιστη ποσότητα πρώτης ύλης για να μπορέσει να σχηματίσει φιλμ στην επιφάνεια του τοίχου. Πρακτικά, είναι το σημείο που το φιλμ χρώματος αρχίζει να καταρρέει. Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι κακής ποιότητας χρώματα έχουν PVC>CPVC και επομένως χαμηλά ποσοστά 1 ύλης ενώ καλής ποιότητας χρώματα (πχ Σατινέ πλαστικά) έχουν PVC<CPVC και επομένως υψηλά ποσοστά 1 ύλης.
Τώρα πλέον που έχετε μάθει τις έννοιες PVC και CPVC θα σκέπτεστε να επισκευθείτε κάποιο χρωματοπωλείο και να διαλέξετε πλαστικό χρώμα με βάση τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Δυστυχώς θα απογοητευτείτε. Καμιά βιομηχανία χρωμάτων δεν αναφέρει το PVC του προϊόντος της. Τον λόγο δεν χρειάζεται να τον εξηγήσουμε. Τον καταλαβαίνετε… Εάν σε χρωματοπωλεία συναντήσετε προσφορές πλαστικών χρωμάτων σε φτηνή τιμή αποφύγετε τα. Προτιμήστε επώνυμα προϊόντα όπως αυτά που αναφέρω παραπάνω (τα οποία ούτε και αυτά αναγράφουν το PVC).